architecture residential burger residence
Lakeside, Oregon - 2008





THE PROJECT
To design and build a 1900 sq.ft. two level lake view home and studio using "green" design      
for a near-retirement widow who wants to renew her artistic skills.

THE SITE
A hillside lake view site with a limited long narrow footprint and
direct southern exposure.


THE CLIENT
Wendelyn Burger
Inverness, California

THE BUILDER
(1) Bill Peck Construction
Jacksonville, Oregon
(removed for billing irregularities and failure to follow contract documents)
(2) Jim Arney
Coquille, Oregon


unless noted otherwise all images copyright d. holmes chamberlin jr architect llc


The Site Challenge
The property had been previously excavated by the developer with an existing shelf cut into the southern exposure of the steeply sloping ridge
high above Ten Mile Lake. Because of the nature of the cut and configuration of the site, the buildable area was limited to a long shallow footprint.

The city of Lakeside required that the existing site report be supplemented by a new geotechnial report which verified the stability
of the existing upper cut, but which set new requirements for deep concrete piers along the front of the site.
When excavation began, it was discovered that the anticipated decomposed granite base, expected at 12 to 15 feet, was still not evident in a 20 foot
test bore. As a result, eight 20 foot pier borings were required.


The Plan
The plan features two distinct 2-story structures with separate entrances... the main house, and the studio, separated by an elevated deck.
A major consideration of this home, is the incorporation several Green Design features including photo voltaics, solar hot water, and trombe walls.
Another feature was the incorporation of a heated slab floor on the main level.


The main level of the house features the Entry, Greatroom (Livingroom, Diningroom, Den), Kitchen, Laundry and a Powder room.
The main level of the adjacent studio features the Garage, a Change room, and the Studio Entry.



The second level of the house features two bedroom suites connected by a bridge.
The second level of the adjacent studio features the artist's studio/gallery and bath.




Exterior elevation at rear, Burger Residence, Lakeside, Oregon, 2008.
The Guest Bedroom features an exterior deck (right) with the potential for distant ocean views.



The artist's studio, Burger Residence, Lakeside, Oregon, 2008.
Located over the garage, it is separated from the main house by a shelered patio and elevated deck.



Radiused corner draws the visitor into the shelter of the main entrance,
Burger Residence, Lakeside, Oregon, 2008.




The Kitchen features natural wood cabinets and tile counter tops, Burger Residence, Lakeside, Oregon, 2008.
From the Kitchen, you can look out through the dining room to views of the lake beyond.



Long narrow window between Kitchen counter and cabinets brings in light and provides unique views of the hillside,
Burger Residence, Lakeside, Oregon, 2008.



The Master Suite looking north, away from the view, Burger Residence, Lakeside, Oregon, 2008.
Located on the east end of the second level of the house the morning sun and views of the lake are captured through windows on two sides.
The master suite opens out onto a generous exterior deck deck which bridges between the house and the Studo over the garage.
The master suite includes a mirrored wardrobe, a jetted soaking tub, and a separate room with shower and water closet.
One of the concrete trombe walls adds warmth to the room on cool nights. (photo taken during construction)



The central Greatroom, Burger Residence, Lakeside, Oregon, 2008.
Located in the center of the house, the livingroom section is open with a vaulted ceiling to the second level above and is spanned by the pedestrian
bridge between the two second level bedrooms.
A wood burning fireplace divides the livingroom from the den/study on the west end of the house.
The east end is open to the dining room. All areas of the Greatroom feature panoramic views of the lake below.
The two exposed concrete trombe walls with round windows flank the central area.


Green Design
Several "green" design features have been incorporated in this home including an on-grid photovoltaic electric system, solar hot water panels,
and unique vertical concrete trombe walls with view window perforations.
South-facing view windows take in solar energy during the day which is picked up in the absorbant tile floor and stored in the thermal mass
of the concrete slab with also employs radiant heating. Mechanical vent systems supplement the passive systems.








This slide is from a PowerPoint presentation prepared by the architect
for a lecture on green design given to high school students.
(Clicking on the slide will take you to the page)









Unique Trombe Walls
In a standard trombe wall a thermal mass, in this case 8" of concrete is placed behind a clear glass aperture allowing the suns energy to be captured
between the glass and the concrete which is painted in a matte black finish to help absorb the heat. In some cases, water tubes or "oil cans" filled
with water can serve as the thermal mass (instead of concrete) to hold the heat so it will radiate it into the house at night.
Vents are provided in the trombe wall at the top and bottom with back-draft dampers to allow the air between the glass and concrete to move upward into
the room. Mechanical fans can also be used for this purpose, or to vent the space to the outside on extremely warm days.
The trombe walls on this home as a bit unusual because they run vertically and because they contain round windows in them.
Both of these design options were generated by the desire to maintain the views of the lake beyond.


Trombe walls detail, Burger Residence, Lakeside, Oregon, 2008.





Project summary and advise for prospective home builders

Although counseled otherwise by the Architect and others, the trusting Owner chose to hire a Contractor on faith with no written contract.
Without a written contract and bid breakdown for the project, the Architect had no way to validate requests for payment by the Contractor.
When irregularities appeared in the billing and work started to diviate from the Specifications, the Architect stopped the work.
While the books were being checked, the Owner instructed the Contractor to spend a few days to finish "closing in" the house for security.
The work that was done during this period was done with a total lack of professional workmanship and total disregard for the Specifications.
An attorney was hired and the Architect spent hundreds of hours documenting the problems and identifying irregularities in the books.
After weeks of unsuccessful negotiations, the Owner decided to remove the Contractor but not to pursue a complaint with the Builders Board.
Instead, the Owner selected a new Contractor to complete the work. Once again, the Owner chose not to require a detailed written contract.
Because lost buildings funds were not recovered, the Owner verbally negotiated some changes with the new Contractor to save money.
Because none of these changes were in writing, the Architect had no way to enforce design control and continuity.
As a result, many of the details of the project do not exactly reflect the intent of the Architect.
The Architect counsels all prospective home builders to always require a detailed written contract.








copyright d. holmes chamberlin jr architect llc
page last revised april 2015