architecture residential hanley-okeefe residence "circles by the sea"
yachats, oregon - 1993




THE PROJECT
A 3200 sf oceanfront home to take maximum advantage of its dramatic setting on the rocky shoreline and yet meet all the requirements
of a deep narrow city lot subject to severe winter storms and numerous building restrictions.


THE SITE
100-year flood planes for this 70' x 160' site required habitable floor elevations to be 2 ft above the highest adjacent grade and that all structures
be capable of withstanding hydrostatic and hydrodynamic loads, buoyancy, flood depths, pressures and velocities of a base flood tide with allowances
for the automatic entry and exit of floodwaters at the foundation level.
Deed restrictions set a height limit of 15 ft.


THE CLIENT
John Hanley and Patricia O'Keefe
Bayshore, Waldport, Oregon

THE BUILDER
Gary Wiebe and Victor Bayley, contractors
Waldport, Oregon


unless noted otherwise all images copyright d. holmes chamberlin jr architect llc


The Model -
This physical study model was completed in the preliminary design phase.
The virtual model was completed at a later date in Google SketchUp and can be viewed in the Google Warehouse.




North elevation as seen on the virtual model.




The plan -
Height restrictions limit this structure to a single story. A protected entry opens onto a circular atrium with a circular skylight.
To the left of the entry are two guest bedrooms, one which doubles as an exercise room, a guest bath, and access to the garage.
To the right, a central hall leads to the greatroom with a 190 degree view of the ocean.
Along the hall are entries to an office study on the left, and a master suite on the right, complete with ocean views, a fireplace,
a circular meditation room, a large bath, and wardrobe with laundry.





The Entry -
The unique theme of the home, which combines circular elements with traditional Japanese architectural influences,
is immediately evident to the guest who enters the house through the circular vestibule.
An 8ft diameter domed skylight, framed in a "floating" cherry wood drop soffit, reflects a similar skylight in the Great Room,
providing natural light and adding a third dimension to the necessarily flat roof.
A Japanese rock garden provides a subtle indoor-outdoor transition from the sophistication of the back-lit art niches to the casual
setting of the circular hot tub on the deck beyond.




The Central Hall -
Light maple flooring, trimmed in cherry, leads the visitor from the Entry to the Greatroom past gently curved walls which frame entrances
to the Master Suite and combination Media Room/Office.



The Greatroom -
Twelve floor-to-ceiling tinted windows lean outward 18 degrees from this 42' diameter space to dramatically frame the 180+ degree views
of the Pacific coastline from Cape Perpetua in the south to the mouth of the Yachats River in the north.













The Master Suite -
Next to the oceanview window, a round fireplace is shared with the greatroom.  Off the bedroom, a round meditation room with a round skylight.
In the master bath, Italian tile and indirect lighting dramatize the homes two theme elements by accenting the circular shower entry and its black pylon
and defining the circular soaking tub in bold oriental color schemes. Skylights flood the bath and shower with natural light.

     



The Guest Bath -
Serving the two guest rooms, the guest bath features Italian tiles with bold patterns and bold colors.




Japanese influences
Among other items, Japanese influences are reflected in the color schemes, in the soji screen interior door treatment,
in the mullions of the deck doors, and in the landscaping.

         


Publications
"Circles By the Sea" has been featured in "The Oregonian" and "Luxury Homes."











copyright d. holmes chamberlin jr architect llc
page last revised april 2015