architecture residential nelson-gustofson residence I
Bayshore, Waldport, Oregon - 1989





THE PROJECT
To design a contemporary 1500+ sq.ft. oceanfront vacation home for two
Portland business men on a sand dune site near Alsea Bay on the central Oregon coast.
To take maximum advantage of the potential for spectacular panoramic ocean and beach views
and maintain them within the context of a harsh winter environment of high winds and shifting sands.



THE SITE
100-year flood plains for this site require habitable floor elevations to be 2 ft above highest mean tide
and that the structure be capable of withstanding hydrostatic and hydrodynamic loads, buoyancy, flood depths, pressures and
velocities of a base flood tide with allowances for the automatic entry and exit of floodwaters at the foundation level.

Deed restrictions limited building heights to 15 feet above the highest adjacent grade of the dunes.

THE CLIENT
Kay Nelson & Darrel Gustofson
Portland, Oregon

THE BUILDER
Mart & Hammock, contractors
Waldport, Oregon


unless noted otherwise all images copyright d. holmes chamberlin jr architect llc


The Study Model
In the Preliminary Design Phase, the 1/8" scale study model reveals the subtlities of the design to the client in three dimensions.




The Plan
Diagonal siting on the lot provides sweeping ocean views from both of the small but comfortable bedroom suites
as well as the Greatroom to the west.




The Concept
Start with a simple, functional and economical geometric shape... introduce a contemporary,playful, nauticl twist...
"Dune Rider is a playful cedar fantasy ship that "surfs" the grassy waves of sand, its "prow" pointing boldly landward, its glass stern
open to capture the powers of the sea."



Street view, Nelson-Gustofson I Residence, Bayshore, Waldport, Oregon, 1989.



South side elevation, Nelson-Gustofson I Residence, Bayshore, Waldport, Oregon, 1989.



Entry stair tower, Nelson-Gustofson I Residence, Bayshore, Waldport, Oregon, 1989.
An exposed aggregate floor provides a natural transition from the exterior dune setting to the increasing finely finished and detailed living
quarters on the upper level. The natural light filtering down from skylights and round windows above subtly draws the visitor upward.



View of the entry stair tower from the upper level, Nelson-Gustofson I Residence, Bayshore, Waldport, Oregon, 1989.



Greatroom, looking east, Nelson-Gustofson I Residence, Bayshore, Waldport, Oregon, 1989.
Indirect lighting is designed to dramatize the sweeping forms of the raised cedar trimmed soffit that transverses the entire diagonal axis
of the upper level of the house.
In day time, sunshine floods through three large skylights bringing warmth and light to living, dining, and kitchen areas.
A large masonry fireplace is designed to fill the clients needs for a focal point of warmth and light while watching winter storms
play havoc with the sea and sand dunes.



The Kitchen is separated from the Greatroom with a counter-splash height wall, Nelson-Gustofson I Residence, Bayshore, Waldport, Oregon, 1989.



Master Bedroom with ocean views, Nelson-Gustofson I Residence, Bayshore, Waldport, Oregon, 1989.



Front elevation, Nelson-Gustofson I Residence, Bayshore, Waldport, Oregon, 1989.








copyright d. holmes chamberlin jr architect llc
page last revised april 2015