architecture residential orlando residence II alternate design
Redding, California - 2010





THE PROJECT
To design and build a unique contemporary ~2700 sq.ft. primary residence
in the countryside outside Redding with dramatic views of Mt. Shasta.
To explore the possible uses of rammed earth walls, photovoltaic panels, and other green elements.

THE SITE
An existing "level" pad on a large rural site with rolling hills, pine and scrub oaks.

THE CLIENT
Dr. Gino & Lori Orlando
Redding, California


unless noted otherwise all images copyright d. holmes chamberlin jr architect llc


This design represents just one of three different major themes presented to the Owners.


The General Layout
The general layout of the house has multiple purposes.
First, it is designed to define and "cup" protectively around the deck and pool area in front and the courtyard entry at the rear.
Secondly, it is designed to focus all primary views toward the distant Mt. Shasta which lies in a straight line north from the center of the house.
Thirdly, it is designed to be very open to the natural environment, but maximise, as possible, privacy from neighbors to the west and south (elevated above).


The Plan
All but one area of the house is situated on one level.
The main focus of the center modules, are an Entry and a Greatroom area with Living Room, Dining area and Kitchen.
To the left of the entry is space for an Office and a Sewing Room. To the right is the Garage, Laundry/Mud Room, and a Powder Room.
The left most modules of the house is dedicated to Guest Bedroom and a child's Bedroom, both with private baths, and a Game area that opens to the view and pool deck.
To right most modules of the house is dedicated to the Master Suite with Bedroom, His and Hers Wardrobes, and a Master Bath.
Beneath the dining room is a wine cellar with enough room for the Owner/hobbiest to process and bottle his own wine.



Views of the Physical Model

















The approach to the house (at the bottom of the model) is from a meandering drive cresting a small hill and descending to the home.
Here, the visitor is greeted with a large "ceremonial" gateway that defines a cobblestone vehicle and pedestrian courtyard.
In the center of the courtyard is a contempory fountain which spills into a pool that has a 6" wide channel outlet
in which the water flows and draws the visitor toward a reflection pool in front of the entry porch.



Views of the Virtual Model

















copyright d. holmes chamberlin jr architect llc
page last revised april 2015