architecture residential turnstone cove residence II
Yachats, Oregon - 1982 - 2000




THE PROJECT
To completely remodel a beach house designed by the architect in 1971 by
updating materials, adding space, and optimizing ocean views.

THE SITE
A relatively level narrow city site on the edge of a small bluff above the
Pacific Ocean on the central Oregon coast.
Existing CC&Rs have height restrictions allowing single story construction with lofts.

THE CLIENT
David & Lynn Chamberlin
Yachats, Oregon

THE BUILDER
David Chamberlin, Architect/Builder
Yachats, Oregon


unless noted otherwise all images copyright d. holmes chamberlin jr architect llc


The Concept
To create dynamic new open spaces within the old envelope that dramatize the two architectural themes
of angled walls accented with circular elements.
Natural woods and tiles are set off by stark white textured plaster walls to bring together the dynamics
of craftsman style elements and contemporary stainless steel.
By utilizing the remaining available ground coverage, and connecting an existing garage to the house,
the Kitchen, Livingroom, and Master Bedroom could be expanded four feet. By making the central portion
of the roof flat, valuable headspace could be gained in the loft areas.


The Plan
The main level of the house contains the Garage, Entry, central Hall, Livingroom, Dining, Kitchen, Guest Suite,
Powder room, Laundry, and Master Suite.
The loft level features Office/Study space and a Sewing area.



The Entry Hall
A low cedar porch ceiling is carried into the house in the form of a soffit and helps to contrast and emphasize
the heights of the vaulted skylighted space of the Hall/Courtyard.

The concept behind this hallway (which was required for access to the rear of the house) was to give it another
reason for being which would supplement and enhance its purely function use.
In this case, the Architect attempted to borrow the park-like atmosphere of the long narrow alleyway courtyards
found in the altstadt area of Lubeck, Germany. Here, the narrow courtyards between closely packed row houses
brought life to a purely functional space by bringing in lots of natural light, potted trees, colorful plants,
and small seating areas. This "mini-park" hallway became a real asset to a home on the Oregon Coast where
an outdoor patio is not practical for most of the winter.


    


The feeling of an outdoor space is emphasized by the shape of the protruding kitchen refrigerator enclosure
which is sloped on top to echo the form of a roof extension. An obscure interior window brings the natural light
from the skylights into an interior guest bath. Additional high window-like openings along with glass french doors
help to complete the feeling of an outdoor courtyard.
The other end of the Hall features a circular oak stair to the loft along with a teasing glimpse of the ocean
through a slot in the Livingroom wall.

The Livingroom/Greatroom
After passing through a low section of the hallway, the Livingroom, like the Entry, opens up again with high
sloping vaulted ceilings. Picture windows cover the west and southwest exposures providing natural light,
ventilation, and excellent views of the dramatic rocky coastline.
A central corridor of tile flows from the Entry to the patio door in the Greatroom to create continuity and
provide a durable water resistant surface for heavy indoor-outdoor traffic areas.





A more intimate reading area in front of the fireplace is tucked under a low ceiling below a portion of the loft.




The Dining Room
The Greatroom is open to the Dining area which, because it is a more intimate seating area, is tucked under another portion of the loft.
In turn, the Dining area is open to the Kitchen area beyond and features a peak of the hallway and circular stair through a themed round opening.
Kitchen cabinets continue along the Dining area serving as a buffet side board with a stone accent on the backsplash.








The Kitchen
The Kitchen once again borrows from European and Asian influences. A kitchen island/bar below a high vaulted skylight is meant to
evoke the ambiance of an outdoor kitchen found in Italy or southern France complete with garden plants beneath the trees.
Commercial grade stainless steel appliances contrast with the warmth of dark tile, stone, and granite counter tops.
The island features a large sink, instant hot water, a dishwasher, bar seating and a cutout for a Japanese inspired rock garden with miniature lemon tree.
The openness of the plan allows for ocean views from both the Dining area and the Kitchen.










The Powder Room
The Powder Room is located off the main hallway near the circular stair and features charcoal tiled floors, vertical cedar walls,
needed storage cabinets, and a vessel lav with tile counter and splash accented with smooth black river rock.
The round mirror continues the circular theme and is mounted out from the tile with soft back-lighting.





The Master Suite
Located on the west facade of the house, the Master Bedroom features sweeping views of the Pacific ocean and is
open to the loft area above. For warmth and ambiance, a see through fireplace is shared with the Living room.


    





The Master Bath
The circular elements that are repeated throughout the house appear once again in the Master Bath area which
features a double shower, double lavs, and a soaking tub with an ocean view, all in a relatively small area.
In the walk through Wardrobe, two walls of extensive shelving are used in lieu of closet hanging space and are
enclosed behind mirrored bipass doors designed to give the illusion of a well lit larger space and provide
reflected views of the ocean. Both areas feature soffits for cascading plants.


   



Oceanside elevation, Turnstone Cove.


The Ocean Deck
On the private, ocean side, of the house, a large split level cedar deck picks up the strong diagonal lines
of the forty-five degree house walls. A circular fire pit is set into the edge of the deck picking up and
repeating the axis line of the home's major circular elements... the high round loft windows and the round
rock garden/fountain at the front.










copyright d. holmes chamberlin jr architect llc
page last revised april 2015